Światowy Dzień Nutelli. Skąd się wzięło to święto? Jaka jest historia Nutelli? Jak ją zrobić samemu?
Luty jest dość „słodkim” miesiącem – w 2019, pod koniec drugiego miesiąca roku, będziemy obchodzić tłusty czwartek, a na samym początku miesiąca mamy Światowy Dzień Nutelli. Najpopularniejszy krem czekoladowy na świecie ma dziś swoje święto. Przedstawiamy kilka ciekawostek na temat Nutelli.
Światowy Dzień Nutelli – dlaczego obchodzimy go 5 lutego?
Światowy Dzień Nutelli obchodzimy 5 lutego. Jest to stała data. Święto to powstało z inicjatywy amerykańskich blogerów włoskiego pochodzenia – Sary Rosso i Michelle’a Fabio, którzy nutelli zadedykowali dzień 5 lutego. Są do dziś ogromnymi wielbicielami kremu Nutella.
Światowy Dzień Nutelli – historia Nutelli
Producentem Nutelli jest włoska firma Ferrero. Pierwowzorem dzisiejszego kremu czekoladowego była Pasta Gianduja, czyli czekolada orzechowa do chleba wymyślona tuż po zakończeniu II wojny światowej. Jej autorem był Pietro Ferrero, założyciel firmy. Jego czekolada opierała się na recepturze z pierwszej połowy XIX wieku. Była formowana w bloki, sprzedawana, a następnie krojona w plasterki i kładziona na kromkach chleba.
W latach 60. formułę na czekoladę udoskonalił Michele Ferrero, syn Pietro. Sprawił, że była bardziej kremowa, dzięki czemu mógł stworzyć pierwszy na świecie słoik Nutelli. Czekolada niemalże od razu odniosła światowy sukces i stała się elementem dzisiejszej popkultury.
Nutella do Polski trafiła dopiero w 1994 roku. Obecnie jest sprzedawana w 190 krajach na świecie.
Światowy Dzień Nutelli – jak zrobić Nutellę?
Składniki Nutelli stanowią cukier, olej palmowy, orzechy laskowe (13%), kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (7,4%), mleko odtłuszczone w proszku (6,6%), serwatka w proszku, emulgator: lecytyny (soja) oraz wanilina.
Jednak można bez problemu zrobić domową Nutellę. Wystarczą nam dwie tabliczki czekolady, szklanka orzechów laskowych, półtora szklanki mleka i pół szklanki cukru. Orzechy trzeba obrać z łupin, podsmażyć, potem obrać ze skórki i zmielić. Następnie potrzeba podgrzać mleko i wrzucić do niego rozkruszoną czekoladę tak, by mogła się rozpuścić. Dalej wrzucamy wszystko do blendera, dodajemy cukier i miksujemy. Zawartość przekładamy do słoika.