Świąteczne ciasto z Drezna waży 3,3 tony
Aż 3,3 tony waży największe na świecie świąteczne ciasto "Dresdener Riesenstollen" upieczone tradycyjnie w sobotę przed drugą niedzielą adwentu przez drezdeńskich cukierników.
Do wypieku długiej na 4,35 metra strucli zużyto tonę mąki, 2,5 miliona rodzynek, kilkaset tysięcy migdałów i 75 litrów rumu - poinformowały władze miasta. Ciasto posypane jest grubą warstwą cukru pudru.
Podzielony na półkilogramowe placki przysmak sprzedawany na drezdeńskim rynku po 3 euro. Przedtem świąteczne ciasto obwożono w uroczystym pochodzie po Starym Mieście. Odbył się też spektakl teatralny przypominający historię wypieku gigantycznego placka. Jak twierdzą organizatorzy, do stolicy Saksonii przybyło z tej okazji kilkadziesiąt tysięcy turystów.
Tradycja wypieku "Dresdner Riesenstollen" sięga czasów Augusta II Mocnego, elektora saskiego z rodu Wettinów, zasiadającego w latach 1697-1706 i 1709-1733 na tronie polskim. Królewski piekarz Zacharias upiekł dla słynącego z wielkiej siły i równie wielkiego apetytu władcy w 1730 roku olbrzymią struclę. Ważyła ona 1,8 tony, była długa na 18, szeroka na 8 łokci i miała 30 centymetrów grubości.
Po zjednoczeniu Niemiec, w 1994 roku nawiązano ponownie do XVIII- wiecznej tradycji pieczenia gigantycznej strucli. Drezdeńscy piekarze ustanowili w roku 2000 rekord - ich wypiek osiągnął wagę 4,2 tony.
Jacek Lepiarz