ŚwiatSmaczna czekolada sprzed 2600 lat

Smaczna czekolada sprzed 2600 lat

Upodobanie do czekolady sięga co najmniej 2600 lat. Do takiego wniosku doszli amerykańscy archeolodzy prowadzący wykopaliska w Colha, na północy Belize w Ameryce Środkowej, w obrębie osady i cmentarzyska należących do Majów. Wiadomość tę podaje najnowszy numer brytyjskiego tygodnika naukowego Nature - pisze Rzeczpospolita.

Ceramikę wydobytą z jednego z grobowców zbadano najnowocześniejszymi urządzeniami - spektrografem masy i chromatografem - w ten sposób na ściankach naczyń glinianych stwierdzono resztki kakao.

Nie może być wątpliwości, ponieważ wyróżniono substancję o nazwie theobromina - składnik znajdujący się w tym regionie świata wyłącznie w roślinie o naukowej nazwie theobroma cacao - czyli po prostu kakao. "Theobroma" oznacza "pożywienie bogów".

Czternaście badanych naczyń pochodzi z okresu od 600 lat p.n.e. do 250 n.e. Na ściankach trzech zachowała się mikroskopijna warstewka kakao. Ten fakt interpretowany jest w ten sposób, że spożywanie tego przysmaku jest starsze o tysiąc lat niż dotychczas sądzono. (jask)

Więcej: rel="nofollow">Rzeczpospolita - CzekoladomaniaRzeczpospolita - Czekoladomania

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)