Śląska zupa parzybroda na Liście Produktów Tradycyjnych
Przygotowywana w regionie częstochowskim parzybroda to kolejna zupa, która została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa - poinformowała gmina Olsztyn w woj. śląskim.
Śląska parzybroda stała się "kapuścianą" rywalką kwaśnicy. Choć obie zupy to kapuśniaki, to różnica w smaku - jak podkreślają smakosze - jest ogromna. Kwaśnica jest kwaśna, a parzybroda słodka. Parzybroda jest zupą gęstą ze słodkiej kapusty, ziemniaków, boczku i kminku. Kwaśnica gotowana jest z kapusty kiszonej na żeberkach i podgardlu.
Parzybroda jest 52. produktem i 25. zupą z województwa śląskiego, zarejestrowaną na Liście Produktów Tradycyjnych. Są już na niej m.in. wodzionka, czyli śląska zupa-nic, składająca się z chleba, czosnku i smalcu lub masła zalanego wrzątkiem czy też śląski żur. Inne wpisane ostatnio na listę produkty to śląski piernik tradycyjny i drobne ciasteczka cieszyńskie.
Śląska parzybroda to prosta wiejska potrawa. Dawniej podawana bywała najczęściej podczas trwania prac polowych: żniw czy wykopków. Wtedy brak czasu zmuszał gospodynie domowe do gotowania potraw jednogarnkowych, składających się z łatwo dostępnych surowców. Do takich szybkich jednogarnkowych potraw należała właśnie parzybroda.
Ze względu na rodzaj gleb w okolicach Częstochowy ziemniaki i kapusta zajmowały czołowe miejsce w codziennym jadłospisie mieszkańców.
Lista Produktów Tradycyjnych służy wyłącznie zbieraniu i rozpowszechnianiu informacji związanych z wytwarzaniem produktów tradycyjnych. Z wpisem na tę listę nie jest związana ochrona nazwy, ale - jak podkreślają olsztyńscy urzędnicy - jest to pierwszy krok w staraniach o ochronę oznakowania geograficznego tradycyjnego produktu regionalnego w Unii Europejskiej.