Sezon ogórkowy w Kruszewie
Ogórki, kiszone i naturalne, do jedzenia i w konkursach na najdłuższy i najcięższy, królowały w niedzielę na II Dniu Ogórka w niewielkiej wsi Kruszewo w gminie Choroszcz na Podlasiu.
Nadnarwiańskie wsie, zwłaszcza wieś Śliwno, słynęły niegdyś z kiszenia ogórków w beczkach zatapianych w rzece. Teraz tamte ogórkowe tradycje próbuje się odnowić. Zwyczaje mają promować region, który leży w bezpośrednim sąsiedztwie Narwiańskiego Parku Narodowego, a same ogórki mają być jednym z markowych regionalnych produktów turystycznych.
Na ogórkowy piknik, zorganizowany między innymi przy pomocy gminy Choroszcz do Kruszewa, swoje okazy dostarczali rolnicy z okolicznych wsi. Jeden z najdłuższych okazów szklarniowych przyniósł Krzysztof Kołodko - jego ogórek mierzył 45,5 cm.
Do najcięższych ogórków gruntowych należały wyhodowany przez Agatę Krysiewicz (345 gramów) i Łukasza Trypusa (383 gramy).
Na festynie można było skosztować kiszonych ogórków podawanych prosto z dużych szklanych słoi. (aso)