PolskaSercu pomaga dieta, nie witaminowe pigułki

Sercu pomaga dieta, nie witaminowe pigułki

Stosowanie preparatów z witaminami nie
zmniejsza w istotny sposób ryzyka chorób serca. Lepiej odżywiać
się produktami bogatymi w naturalne witaminy - podkreślają
naukowcy amerykańscy na łamach pisma "Circulation".

04.08.2004 | aktual.: 04.08.2004 08:53

Przedstawiciele Amerykańskiego Stowarzyszenia Chorób Serca przeanalizowali wyniki kilkunastu różnych badań, przeprowadzonych w latach 1994-2002. Ich celem było skontrolowanie, w jaki sposób zażywanie preparatów witaminowych wpływa na zapobieganie chorobom serca lub na ich leczenie.

Hipoteza, że preparaty witaminowe mogą odgrywać ważną rolę w przypadku chorób serca wzięła się stąd, że witaminy mają zdolność do neutralizowania wolnych rodników tlenowych (cząsteczek, które niszczą cenne składniki komórek). Naukowcy przypuszczają, że wolne rodniki przyczyniają się do rozwoju miażdżycy naczyń i chorób serca.

Jak ujawniła jednak szczegółowa analiza wyników wielu badań, preparaty witaminowe nie odgrywają znaczącej roli ani w prewencji, ani w leczeniu chorób układu krążenia. W niektórych przypadkach (dotyczących np. zażywania preparatów z witaminą E, z beta- karotenem lub kombinacji różnych witamin) ich wpływ na serce i układ krążenia jest wręcz negatywny. Zaledwie dwa doświadczenia dotyczące kombinacji witaminy E i C wykazały, że ma ona pozytywny wpływ na serce.

Z naszych badań wynika, że na razie brak naukowych podstaw, by zalecać pacjentom stosowanie suplementów witaminowych w celu obniżenia ryzyka choroby serca - komentuje kierująca zespołem ekspertów prof. Penny Kris-Etherton z Uniwersytetu Stanu Pensylwania.

Naukowcy - członkowie Amerykańskiego Stowarzyszenia Chorób Serca - zalecają, aby pacjenci z chorobą serca lub narażeni na nią, zamiast łykać pigułki z witaminami, stosowali raczej dietę bogatą w warzywa, owoce, produkty z pełnego ziarna, ryby, rośliny strączkowe, mięso drobiowe i chude mięso. Badania dowodzą, że tego typu dieta obniża ryzyko chorób serca. Naturalne produkty są bowiem doskonałym źródłem dobrze przyswajalnych witamin.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)