Sękacz - tradycyjne ciasto wielkanocne z 50 jajek
Sękacz - wielojajeczne ciasto z soplami -
jest znany głównie w tradycji wielkanocnej na Suwalszczyźnie.
Tony tego ciasta trafiają w Wielkanoc na stoły niemal każdego
domu na pograniczu polsko-litewskim.
16.04.2006 | aktual.: 16.04.2006 10:51
Do pieczenia sękacza potrzeba od 30 do 50 jajek, kilogram cukru, kilogram mąki, kilogram tłuszczu i litr śmietany. Piecze się go na specjalnym walcu nad paleniskiem. Podczas pieczenia walec z ciastem się obraca i w ten sposób pojawiają się na nim charakterystyczne sęki - sople. Przeciętny sękacz ma ok. 50-60 cm wysokości.
Dużo sękaczy powstaje w czasie Wielkanocy w okolicach Puńska, miejscowości zamieszkiwanej przez polskich Litwinów. Wiele zamówień otrzymują kobiety na wsiach, które do dzisiaj trudnią się wyrobem sękacza, ale najwięcej wypiekają go suwalskie piekarnie.
W okresie wielkanocnym sprzedaż sękacza wzrasta przynajmniej dziesięciokrotnie. Nasza piekarnia sprzedała go około czterech ton - powiedział właściciel piekarni "Cymes" Adam Ołów.
Legenda głosi, że pierwsze wzmianki o sękaczu pochodzą z XV wieku. Mieli go spożywać litewscy żołnierze, idący na bitwę pod Grunwaldem.
Najwięcej sękaczy ludzie zamawiają na Wielkanoc, bo to ciasto prawie z samych jajek, symbolu tych świąt. Sękacz można podawać jednak na każdą okazję.