Sejm przyjał sprawozdanie z programu dożywiania w 2009 r.
W środę sejm przyjął sprawozdanie z wykonania w 2009 roku rządowego programu "Pomoc państwa w zakresie dożywiania". Z pomocy skorzystało w tym czasie 1,9 mln osób, z tego ponad jeden milion pochodzących ze wsi - wynika ze sprawozdania.
Na pomoc wydano 816 mln zł. Z budżetu państwa przekazano 518 mln zł; gminy ze środków własnych przeznaczyły prawie 300 mln zł. Program jest realizowany prawie przez wszystkie gminy.
Wicemin. pracy i polityki społecznej Jarosław Duda poinformował, że w latach 2010-2013 na dożywianie przeznaczy się nie mniej niż 3,1 mld.złotych. W latach 2006-2009 na ten cel przeznaczono prawie trzy miliardy złotych.
Wieloletnim programem objęto dzieci do siódmego roku życia, młodzież szkół podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych oraz osoby starsze i uprawnione do posiłków na podstawie ustawy o pomocy społecznej, tzn. gdy ich dochód nie przekracza 150% świadczenia z pomocy społecznej. W przypadku rodzin jest to do 464 zł na osobę, a w przypadku osób samotnie gospodarujących - do 691 zł na osobę.
W sprawozdaniu zaznaczono, że w roku ubiegłym nie było osób, które spełniałyby ustawowe kryteria, a nie zostały objęte programem.
W 2009 r. w programie wzięło udział 24,9 tys. szkół i placówek oświatowych. Najwięcej szkół objętych programem było w woj: podlaskim, lubuskim i dolnośląskim. Proponowano: posiłek, zasiłek celowy lub pomoc rzeczową. Dzieciom zapewniano całodzienne wyżywienie: pełen obiad, jedno danie gorące lub mleko, bułki bądź kanapki.
Posiłek otrzymało 827 tys. osób, z czego ponad 58% z nich stanowili mieszkańcy wsi. Wydano łącznie ponad 118 mln posiłków; średni koszt jednego wyniósł 3,39 zł, na terenach wiejskich - 2,79 zł.
Zasiłek celowy na zakup posiłku czy żywności otrzymało 1,3 mln osób; w sumie rząd wydał na to 342 mln zł. Najwięcej osób objętych tą formą pomocy było w woj. śląskim, kujawsko-pomorskim i warmińsko-mazurskim. Najmniej z nich było w woj. świętokrzyskim, podlaskim i opolskim.
Świadczenia rzeczowe (produkty na przygotowanie posiłku) przekazano 114 tys. osób. 45% z nich pochodziło ze wsi.
Posiłki wydawano w 21,5 tys. punktów żywieniowych, w tym w 10,8 tys. punktów na wsi. Do tych regionów, w których nie było dostępu do stołówek, dowożono żywność. Posiłki dowożono dla 57,5 tys. osób.