Trwa ładowanie...

Sanepid zrobił nalot nad morzem. Posypały się mandaty

Sanepid w Zachodniopomorskiem miał w weekend pełne ręce roboty. W kontrolowanych lokalach odnotowano m.in. brak badań u pracowników czy zardzewiałe półki w lodówce. Wystawiono 16 mandatów.

Sanepid zrobił nalot nad morzem. Posypały się mandatySanepid zrobił nalot nad morzem. Posypały się mandatyŹródło: East News, fot: Mariusz Grzelak/REPORTER
d2r2cf8
d2r2cf8

- Pracownicy Inspekcji Sanitarnej prowadzili kontrole w miejscach, które oferują gotowe dania i produkty spożywcze mieszkańcom oraz turystom. Kontrole przeprowadzane są również w weekendy - przekazała rzeczniczka prasowa Wojewódzkiej Stacji Sanitarno–Epidemiologicznej w Szczecinie Małgorzata Kapłan.

W ostatni weekend czerwca pracownicy sanepidu weszli do 185 miejsc. To restauracje, punkty małej gastronomii czy stołówki hotelowe. W związku ze złym stanem bieżącym, wystawili 16 mandatów na kwotę 4850 złotych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

"Halo Polacy". Czesi pokochali Polskę. "Bałtyk zdecydowanie wygrywa"

Co wykryły kontrole?

Mandatami zostali ukarani m.in. pracodawcy, którzy nie zapewniali swoim pracownikom warunków i środków do mycia i dezynfekcji rąk.

d2r2cf8

- Pozostałe nieprawidłowości za które wystawiane były mandaty to: brak szkoleń z zakresu systemu HACCP, nieprzedstawienie podczas kontroli aktualnych badań wody do spożycia, niewłaściwie skomponowany wykaz alergenów, brak do wglądu umowy na odbiór odpadów komunalnych czy pajęczyny na ścianach i suficie w obieralni warzyw i pomieszczeniu socjalnym - przekazała Kapłan.

Jak podkreśla sanepid, w czasie kontroli stwierdzono też niewłaściwy stan sanitarno-techniczny, tj. ściany z ubytkiem tynku i farby, popękane płytki w kuchni, skorodowany wózek do przewożenia gotowych do spożycia produktów oraz podłogi trudne do utrzymania w czystości.

- Niektóre nieprawidłowości były usuwane na bieżąco, wykonanie pozostałych zostanie zweryfikowane podczas kontroli sprawdzających - dodała Kapłan.

d2r2cf8

Sanepid prowadzi kontrole obiektów gastronomicznych przez cały rok. Nadzór jest jednak wzmożony w okresie wakacyjnym, ze względu na zwiększony jest ruch turystyczny oraz na fakt, że niektóre punkty otwierają się tylko w sezonie.

Czytaj więcej:

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2r2cf8
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2r2cf8
Więcej tematów