Sądecczyzna świętuje Wielkanoc
Malowanie pisanek, pieczenie bab i święcenie pól - to najpopularniejsze zwyczaje wielkanocne na Sądecczyźnie. Tradycyjny jest także "mokry" poniedziałek wielkanocny, który często przedłuża się na wtorek.
25.03.2005 | aktual.: 25.03.2005 18:52
Najważniejszym świątecznym ciastem na Sądecczyźnie są babki wielkanocne pieczone z mąki pszennej, jaj, mleka i korzennych przypraw.
Nieodłącznym symbolem świąt są kolorowe pisanki. Jajka pokrywa się rysunkami, suszy na ciepłym wietrze i słońcu, a następnie święci razem z innymi pokarmami w Wielką Sobotę.
W wielkanocny poranek kościoły parafialne wypełniają tłumnie wierni, którzy uczestniczą w Rezurekcji. Następnie wszyscy spieszą na uroczyste świąteczne śniadanie. Ucztę poprzedza dzielenie się jajkiem i składanie życzeń.
W poniedziałek wielkanocny w niektórych wsiach Sądecczyzny wcześnie rano gospodarze święcą swoje pola i wtykają w zagony krzyżyki z palmy. Ma to chronić zasiewy przed szkodnikami.