PolskaSądecczyzna świętuje Wielkanoc

Sądecczyzna świętuje Wielkanoc

Malowanie pisanek, pieczenie bab i święcenie pól - to najpopularniejsze zwyczaje wielkanocne na Sądecczyźnie. Tradycyjny jest także "mokry" poniedziałek wielkanocny, który często przedłuża się na wtorek.

25.03.2005 | aktual.: 25.03.2005 18:52

Najważniejszym świątecznym ciastem na Sądecczyźnie są babki wielkanocne pieczone z mąki pszennej, jaj, mleka i korzennych przypraw.

Nieodłącznym symbolem świąt są kolorowe pisanki. Jajka pokrywa się rysunkami, suszy na ciepłym wietrze i słońcu, a następnie święci razem z innymi pokarmami w Wielką Sobotę.

W wielkanocny poranek kościoły parafialne wypełniają tłumnie wierni, którzy uczestniczą w Rezurekcji. Następnie wszyscy spieszą na uroczyste świąteczne śniadanie. Ucztę poprzedza dzielenie się jajkiem i składanie życzeń.

W poniedziałek wielkanocny w niektórych wsiach Sądecczyzny wcześnie rano gospodarze święcą swoje pola i wtykają w zagony krzyżyki z palmy. Ma to chronić zasiewy przed szkodnikami.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)