Ruszyła Świąteczna Zbiórka Żywności
Rozpoczęła się, organizowana w tym roku już
po raz dziewiąty, ogólnopolska akcja "Świąteczna Zbiórka
Żywności". Ponad 26 tys. wolontariuszy od rana
zbiera produkty spożywcze dla potrzebujących. Akcja potrwa do
niedzieli.
Produkty żywnościowe można wkładać do specjalnie przygotowanych koszy w ponad 1800 sklepach w kraju. Zebrana żywność o długiej przydatności do spożycia, m.in. cukier, olej, konserwy, makaron, kasze i dżemy, trafi do organizacji pozarządowych i instytucji zajmujących się dożywianiem dzieci, osób bezdomnych, chorych i samotnych oraz rodzin w trudnej sytuacji materialnej.
Celem akcji jest także, oprócz pozyskiwania żywności, edukacja społeczeństwa na temat marnowania żywności. Z danych Banków wynika, że na świecie marnuje się aż jedna trzecia całej produkcji. Tegorocznej zbiórce, organizowanej przez 30 Banków Żywności, towarzyszy kampania społeczna "Nie zmarnuj okazji, żeby pomóc".
W ubiegłym roku do koszy ustawionych w ostatni weekend listopada w około 1600 placówkach handlowych trafiły 283 tony żywności o wartości 1,4 mln zł.
Banki Żywności są organizacjami pozarządowymi. Starają się zmniejszyć obszar niedożywienia oraz zapobiegają utylizacji pełnowartościowej żywności. Pozyskują nadwyżki żywności m.in od producentów i dużych sieci handlowych. Działają w oparciu o zasadę non-profit - działalność bez zysku (realizowaną poprzez bezpłatne pozyskiwane żywności oraz jej bezpłatny rozdział); zasadę kierowania żywności do potrzebujących przez organizacje charytatywne zajmujące się bezpośrednio dożywianiem, a także zasadę apolityczności oraz różnorodności światopoglądowej.
Od kilku lat świąteczne zbiórki żywności dla najuboższych odbywają się w tym samym czasie w wielu krajach europejskich, m.in. we Francji, Włoszech, Hiszpanii, Portugalii, Irlandii, Wielkiej Brytanii, Belgii i Czechach.
Działalność banków jest popierana przez Unię Europejską. W krajach UE od 1987 roku funkcjonuje PEAD - Europejski Program Pomocy Żywnościowej Dla Najuboższej Ludności UE (Programme Europeen d'Aide aux plus Demunis). Jego założeniem jest zagospodarowywanie rezerw surowców interwencyjnych - zboża, ryżu, mleka w proszku i masła - na cele społeczne i wsparcie żywnością osób najbardziej potrzebujących.