Rośnie liczba zachorowań na raka jelita grubego
W Polsce rośnie liczba zachorowań na raka
jelita grubego - to obecnie trzeci co do częstości występowania
nowotwór u kobiet, a drugi u mężczyzn. A możliwości diagnozowania
go są coraz lepsze - dostępne są już m.in. domowe testy na
obecność krwi w stolcu.
19.10.2006 | aktual.: 19.10.2006 16:15
W Polsce rocznie zapada na tę chorobę ponad 11 tys. osób, umiera 8,5 tys. Trwa obecnie ogólnopolska kampania edukacyjna "Rak jelita grubego - badam się i leczę". Przekonujemy, że to choroba jak każda inna, że wstyd nie może powstrzymać nas od zadbania o własne zdrowie - powiedział na konferencji prasowej w Katowicach Ryszard Lisek z Polskiego Towarzystwa Opieki nad Chorymi ze Stomią (stomia to stan po wycięciu chorego jelita, z wyprowadzeniem jego zdrowego odcinka na zewnątrz - czyli tzw. sztuczny odbyt).
Każda osoba powyżej 50. roku życia powinna przynajmniej raz na 10 lat poddać się badaniom diagnostycznym. Jeśli na raka jelita grubego chorował ktoś w rodzinie, na badanie należy się zdecydować znacznie wcześniej.
Choroba początkowo nie daje żadnych objawów, dlatego tak ważne są badania profilaktyczne. W bardziej zaawansowanym stadium objawami są: krwawienie z odbytu lub krew w kale, zaburzenia rytmu wypróżnień, nieuzasadniona utrata masy ciała, mdłości, bóle i poczucie napięcia w brzuchu, możliwa jest też anemia.
Test na krew utajoną w kale można kupić w każdej aptece i zrobić w warunkach domowych. Dostępne są testy kilku producentów, nie są drogie, a ich dokładność jest zbliżona do tych wykonywanych w laboratorium - powiedział ordynator oddziału onkologii Szpitala im. Leszczyńskiego w Katowicach dr Wojciech Poborski.
Jak podkreślił, ważna jest też postawa lekarzy pierwszego kontaktu - przeciętnie lekarz rodzinny może w swojej praktyce zetknąć się z dwoma takimi przypadkami rocznie. Konieczne jest też rozwianie obaw pacjentów przed przeprowadzaniem badań profilaktycznych - chowanie głowy w piasek, częsta w Polsce postawa, to droga donikąd- podkreślił dr Poborski.
Rozwojowi raka jelita grubego sprzyja dieta, charakterystyczna dla rozwiniętych krajów kultury zachodniej - dużo czerwonego mięsa i wysoko przetworzonych pokarmów, mało błonnika. Dlatego, by się ustrzec choroby, lekarze oprócz urozmaiconej diety zalecają ograniczenie alkoholu, rezygnację z palenia papierosów, aktywność fizyczną, przyjmowanie witamin C, D i E, znormalizowanie wagi ciała.