Restauracje walczą z VAT‑em
Setki pracowników francuskich restauracji przejechało w żółwim tempie ulicami Paryża, domagając się od Unii Europejskiej obniżenia podatku VAT od serwowanych posiłków, co ma ożywić koniunkturę w branży.
28.11.2005 | aktual.: 28.11.2005 16:37
Kuchmistrze wystawiali swe odziane w białe czapy głowy z okien i przez zrolowane dachy samochodów, wymachując transparentami z napisem "Niższy VAT - więcej miejsc pracy".
Protest zorganizowano w związku z zaplanowanym na 6 grudnia spotkaniem unijnych ministrów finansów. Francuscy restauratorzy chcą, by obniżyli oni z obecnych 19,6 do 5,5% stawkę VAT na spożywane w lokalach posiłki.
Jeśli nie nastąpi obniżka VAT, nie będziemy w stanie spłacać naszych podatków - oświadczył Andre Daguin, szef związku restauratorów Umih. W opinii przedstawicieli branży, postulowane zmniejszenie stawki podatku zaowocuje stworzeniem 40 tysięcy nowych miejsc pracy oraz umożliwi wzrost płac i inwestycji.
Sprawująca obecnie przewodnictwo UE Wielka Brytania przedstawiła rozwiązanie kompromisowe, które pozwoli prezydentowi Jacquesowi Chiracowi spełnienie jego przedwyborczej obietnicy ustalenia restauracyjnego VAT-u na poziomie znacznie poniżej unijnego minimum 15%. Brytyjska propozycja ogranicza zasięg obniżki VAT do usług lokalnych, nie mających wpływu na funkcjonowanie jednolitego rynku unijnego.