Rekordowy sękacz upieczono w Suwałkach
Rekordowe 126 cm wysokości ma sękacz
upieczony w Suwałkach (Podlaskie). Za kilka dni
zostaną wysłane do Londynu niezbędne dokumenty, by sękacz został
wpisany do Księgi Rekordów Guinnessa.
11.07.2004 | aktual.: 12.07.2004 06:44
Sękacz to ciasto znane głównie na pograniczu polsko-litewskim. Piecze się je na specjalnym walcu nad paleniskiem. Podczas pieczenia walec obraca się, a na cieście powstają charakterystyczne odstające sęki - sople.
Do upieczenia największego sękacza zużyto 390 jaj, po 9 litrów śmietany, margaryny i cukru oraz 8 kg mąki. Dla porównania - na zwykły sękacz potrzeba ok. 30 jaj.
Rekordowy sękacz waży 24,70 kg, a jego najdłuższy sęk ma 10,5 cm. W ubiegłym roku po raz pierwszy upieczono rekordowego sękacza, który był o 1 cm mniejszy od tegorocznego.