Rekordowy oscypek jest już gotów
Rekordowo duży oscypek, który przygotowali w
pierwszy weekend października górale z Beskidu Żywieckiego, jest
już gotowy. Ser o wymiarach: 40 cm długości i 20 cm szerokości,
został wpisany do Księgi rekordów Guinessa. Pomysłodawcy jego
wykonania - kapela Pieczarków z Żywiecczyzny - poinformowali, że trafi na licytację Wielkiej Orkiestry Świątecznej
Pomocy.
26.10.2006 | aktual.: 26.10.2006 15:01
Praca nad oscypkiem rozpoczęła się 7 października na Hali Boraczej. Jego przygotowaniem zajęli się: baca Adam Gruszka z juhasem Józefem Żyrkiem. Wykonali go ze 150 litrów mleka. Początkowo ważył około 7,3 kilograma.
Ser, po uformowaniu, trafił na tydzień do solanki, a następnie przez kilkanaście dni był wędzony nad paleniskiem w bacówce. W tym czasie stracił około 1,3 kilograma.
Paweł Pieczarka z Kapeli Pieczarków zapowiedział, że w przyszłym roku górale z Beskidu Żywieckiego chcą pobić obecnyrekord. Powstać ma oscypek czterokrotnie większy od obecnego.