PolskaRekordowa sałatka wielkanocna

Rekordowa sałatka wielkanocna

Sałatkę wielkanocną z 10 tys. gotowanych
kurzych jaj przyrządziło dziesięciu kucharzy w centrum
handlowym w Swarzędzu pod Poznaniem (woj. wielkopolskie). Zostanie
ona zgłoszona do księgi rekordów Guinnessa.

Sałatka ważyła ponad 707 kg. Do jej przygotowania, oprócz jajek, zużyto ponad 111 litrów majonezu, ponad 45 kg groszku konserwowego, 25 litrów kwaśnej śmietany, 10 kg szczypiorku oraz 4 kg soli i 2 kg pieprzu - poinformowała PAP przedstawicielka organizatorów ustanawiania rekordu Dorota Stelmaszyk-Kamińska.

Wszystkie składniki były ręcznie krojone i mieszane pod okiem komisji.

Wyczyn zostanie wpisany do encyklopedii polskich rekordów i osobliwości. Protokoły komisji i dokumentacja, w tym zdjęciowa i filmowa z przebiegu ustanawiania rekordu, zostaną przesłane do zatwierdzenia do Londynu, aby wpisano tę wyjątkową sałatkę do księgi Guinnessa - powiedziała Stelmaszyk-Kamińska.

Przygotowywanie gigantycznej wielkanocnej sałatki zajęło kucharzom sześć godzin. Wcześniej dziesięć osób przez osiem godzin obierało ugotowane jajka.

Sałatkę zjadła publiczność przyglądająca się ustanawianiu rekordu oraz podopieczni jednej z poznańskich jadłodajni, prowadzonej przez siostry zakonne.

Źródło artykułu:PAP

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)