Rekordowa sałatka wielkanocna
Sałatkę wielkanocną z 10 tys. gotowanych
kurzych jaj przyrządziło dziesięciu kucharzy w centrum
handlowym w Swarzędzu pod Poznaniem (woj. wielkopolskie). Zostanie
ona zgłoszona do księgi rekordów Guinnessa.
19.03.2005 | aktual.: 19.03.2005 19:30
Sałatka ważyła ponad 707 kg. Do jej przygotowania, oprócz jajek, zużyto ponad 111 litrów majonezu, ponad 45 kg groszku konserwowego, 25 litrów kwaśnej śmietany, 10 kg szczypiorku oraz 4 kg soli i 2 kg pieprzu - poinformowała PAP przedstawicielka organizatorów ustanawiania rekordu Dorota Stelmaszyk-Kamińska.
Wszystkie składniki były ręcznie krojone i mieszane pod okiem komisji.
Wyczyn zostanie wpisany do encyklopedii polskich rekordów i osobliwości. Protokoły komisji i dokumentacja, w tym zdjęciowa i filmowa z przebiegu ustanawiania rekordu, zostaną przesłane do zatwierdzenia do Londynu, aby wpisano tę wyjątkową sałatkę do księgi Guinnessa - powiedziała Stelmaszyk-Kamińska.
Przygotowywanie gigantycznej wielkanocnej sałatki zajęło kucharzom sześć godzin. Wcześniej dziesięć osób przez osiem godzin obierało ugotowane jajka.
Sałatkę zjadła publiczność przyglądająca się ustanawianiu rekordu oraz podopieczni jednej z poznańskich jadłodajni, prowadzonej przez siostry zakonne.