Rekord Guinnessa w gotowaniu żurku
10 tys. litrów żurku ugotowali kucharze we Wrocławiu, ustanawiając w ten sposób rekord Guinnessa. Zupą, podzieloną na 50 tys. porcji, poczęstowano gości I Światowych Targów Książki Kulinarnej.
19.11.2006 | aktual.: 19.11.2006 16:35
Zupa była gotowana już od piątku. Kucharze do wielkiego garnka wrzucili m.in.: 240 kg boczku, 480 kg kiełbasy, 480 kg marchewki, 3 200 kg ziemniaków i 250 litrów śmietany. Wybraliśmy właśnie żurek, bo okazało się, że jest najbardziej rozpoznawalną za granicą, polską zupą - powiedział PAP Zenon Pustelnik, wiceprezydent I Światowych Targów Książki Kulinarnej.
Zupę gotowało 15 kucharzy. Gotowali razem i młodzi i doświadczeni mistrzowie kuchni. Wszyscy członkowie komisji zachwalali smak zupy i podziwiali ilość - dodał Pustelnik. Aby rekord został uznany, cała zupa musiała zostać zjedzona.
"Wielkie gotowanie" było częścią I Światowych Targów Książki Kulinarnej, które odbywały się we Wrocławiu od 17 listopada. W trakcie imprezy można było podziwiać stoły kulinarne wydawców, spróbować potraw kuchni regionalnych, a także wysłuchać cennych poradach kulinarnych.