Ptasia grypa groźna dla ptaków, a nie ludzi
W Polsce wyryto już kilka ognisk ptasiej grypy. Główny Lekarz Weterynarii Ewa Lech uspokaja - ptasia grypa jest chorobą groźną dla ptaków, a nie dla ludzi. Nie zaszkodzi jednak zachować podstawowych środków ostrożności.
10.12.2007 | aktual.: 10.12.2007 17:04
W Europie nigdy nie doszło do zarażenia się wirusem przez człowieka. Kryzys dotyczy więc bardziej interesów hodowców drobiu i zakładów przetwarzających mięso drobiowe - wyjaśniał wojewoda mazowiecki Jacek Kozłowski po wykryciu pierwszych ognisk ptasiej grypy w Polsce.
Gotuj i piecz
Mięso pochodzące od zarażonych ptaków po ugotowaniu lub upieczeniu nie stanowi zagrożenia dla ludzi. Ważne jest zatem, by nie spożywać mięsa, przetworów drobiarskich i jaj, które nie zostały podgrzane przynajmniej do temperatury 70 stopni Celsjusza.
3-PL-14371314, 3-PL-14371330 - to numery seryjne jajek z ferm, na których wykryto wirus H5N1. Takie jajo przed spożyciem wystarczy wyparzyć, żeby było bezpieczne.
Myj ręce
Należy również pamiętać o tym, by dokładnie myć (przy użyciu detergentu) wszystkie naczynia, które miały styczność z surowym mięsem drobiowym.
Surowe mięso drobiowe nie powinno mieć również styczności z innymi produktami żywnościowymi. Pamiętajmy również o myciu rąk po przygotowaniu posiłku i ewentualnym kontakcie z żywym ptactwem.
Szczególną uwagę zwracajmy na higienę najmłodszych. Należy dopilnować, by dzieci unikały kontaktu z ptactwem, a także, by myły ręce, jeśli dotykały surowego mięsa drobiowego lub jajek.