Trwa ładowanie...
d3y57h1
29-12-2008 22:05

Przetworzona żywność sprzyja rakowi płuc... u myszy

Powszechnie stosowane dodatki
żywnościowe z zawartością fosforu mogą powodować powstawanie i
szybszy wzrost nowotworów płuc, przynajmniej u myszy - donieśli południowokoreańscy naukowcy.

d3y57h1
d3y57h1

Przeprowadzone przez nich badania na myszach sugerują, że dodatki żywnościowe występujące w wielu gotowych napojach, wypiekach oraz przetworzonych serach i wyrobach mięsnych mogą przede wszystkim ułatwiać powstanie nowotworu płuc.

Badanie wskazuje, że zwiększona podaż nieorganicznych związków fosforu silnie stymuluje rozwój raka płuc u myszy - podał kierujący badaniami Myung-Haing Cho z Uniwersytetu w Seulu.

Naukowiec uważa, że zmniejszenie spożycia nieorganicznych związków fosforu "może mieć rozstrzygające znaczenie w leczeniu raka płuc oraz w zapobieganiu mu".

Związki fosforu mają duże znaczenie w odżywianiu; pierwiastek ten wchodzi w skład niektórych białek zawartych w tkance nerwowej, a także w skład enzymów i witamin.

d3y57h1

Związki fosforu znajdują szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Stosowane są jako emulgatory, stabilizatory, środki wiążące wodę podczas procesów przetwórczych i przechowywania.

Według Cho w porównaniu z latami 90. spożycie związków fosforu w przetworzonej żywności wzrosło ponad dwukrotnie; dla niektórych ludzi może to być zbyt duża dawka.

O swoich badaniach Cho z kolegami piszą w "American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine".

U hodowanych myszy rak nie rozwija się tak samo jak u ludzi; naukowcy podkreślają, że ich badanie nie wykazuje, że dodatki żywnościowe przyczyniają się do rozwoju raka u ludzi.

Na raka płuc umiera 1,2 mln ludzi rocznie. Palenie uważane jest za najważniejszą przyczynę raka płuc, u większości palaczy nie dochodzi jednak do jego rozwoju. Dlatego naukowcy szukają innych czynników sprzyjających powstawaniu raka płuc.

d3y57h1
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3y57h1
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj