PolskaPoznaj smak najlepszych pierogów w Polsce

Poznaj smak najlepszych pierogów w Polsce

Statuetki Św. Jacka z Pierogami i Kazimierza Wielkiego za najlepsze pierogi rozdano w Krakowie podczas V Festiwalu Pierogów. Uznanie jury i publiczności zdobyły pierogi ze szpinakiem, pierogi z kaszą i wędzonką oraz pierogi z jabłkami w płatkach róż. Według wstępnych szacunków organizatorów, w sobotę i niedzielę na placu Szczepańskim w Krakowie zjedzono ponad 50 tys. pierogów.

Poznaj smak najlepszych pierogów w Polsce
Źródło zdjęć: © PAP

12.08.2007 | aktual.: 12.08.2007 17:55

Profesjonalne jury przechodnią statuetką Św. Jacka z Pierogami doceniło pierogi ze szpinakiem, przygotowane przez restaurację "Polskie smaki". Uznanie jury zdobyły także pierogi z kaszą i wędzonką (z restauracji "Bohema") oraz pierogi z jabłkiem w płatkach róż, przygotowane przez "Królestwo Pierożka".

Te ostatnie pierogi zdobyły również uznanie publiczności i zostały uhonorowane przechodnią statuetką Kazimierza Wielkiego.

Tegoroczny festiwal połączony jest z obchodami 750. rocznicy śmierci św. Jacka - patrona Zakonu Dominikanów, dlatego towarzyszy mu "Jarmark św. Jacka". Impreza potrwa do środy 15 sierpnia. Organizatorami festiwalu jest Krakowskie Biuro Festiwalowe i zakon OO. Dominikanów.

Jak podkreślali organizatorzy, ideą festiwalu jest nawiązanie do jednej z najstarszych polskich tradycji kulinarnych i promocja walorów kuchni staropolskiej wśród przybywających do Krakowa turystów.

Festiwal cieszy się dużym zainteresowaniem. Od soboty, do degustacji pierogów ustawiały się na placu Szczepańskim długie kolejki. Jak szacują restauratorzy, w sobotę wśród gości festiwalu rozprowadzono 30 tys. pierogów, prawdopodobnie nie mniej zjedzono także w niedzielę, ale nie mamy jeszcze dokładnych danych - powiedziała Magdalena Łukasik z Krakowskiego Biura Festiwalowego.

W programie festiwalu oprócz degustacji znalazły się kiermasze, pokazy lepienia pierogów i występy artystyczne. Chętni mogą zwiedzić klasztor dominikanów i wysłuchać nieszporów gregoriańskich.

Organizatorzy festiwalu powołują się na legendę, według której biedacy poprosili o pierogi przechadzającego się ulicami Krakowa Świętego Jacka. Wiele słyszeli o tej bardzo wtedy elitarnej potrawie i chcieli jej skosztować. Święty Jacek spełnił ich prośbę. Inne podanie głosi, że św. Jacek w czasach głodu żywił biednych pierogami, które sam wymyślił i sam przygotowywał.

Św. Jacek Odrowąż (ur. pod koniec XII w., zm. 15 sierpnia 1257 r. i pochowany w kościele dominikanów w Krakowie), kaznodzieja i misjonarz, twórca polskiej prowincji dominikanów, kanonizowany w 1594 r. Jego kult znany jest nie tylko w Polsce, ale również w całej Europie, w obu Amerykach i Azji. Obecnie jego świętem jest 17 sierpnia.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)