Polskie mięso zawojowało świat
Polskie mięso podbija Europę i świat. Po
wejściu polski do Unii i zniesieniu ceł oraz kontyngentów nasi
producenci mięsa i kiełbas przypuścili prawdziwy szturm na rynki
Europy Zachodniej - pisze "Gazeta Prawna".
21.09.2004 | aktual.: 21.09.2004 06:18
Jak podaje dziennik, od maja do lipca br. eksport wzrósł o 100% Japończycy zajadają się naszymi kurczakami, a Amerykanie wędlinami. Rozwija się błyskawicznie produkcja, a wraz z nią inwestycje. Na pół miliarda dolarów szacuje się tegoroczne inwestycje w tej branży.
Tyle wynoszą łączne nakłady na rozbudowę ubojni, rozbieralni mięsa, wytwórni wędlin, fabryk konserw, nowoczesnych magazynów i chłodni, nie licząc dodatkowych środków dla hodowców. Dla nich też nadszedł czas żniw, zwłaszcza że tegoroczne plony zbóż są wysokie i pasze będą tanie - podkreśla dziennik.
Obecnie 1 kg żywca kosztuje w skupie 5,3 zł, gdy w Niemczech 1,5- 1,6 euro. Staniemy się więc jeszcze bardziej konkurencyjni. W tym roku za granicę, głównie na rynki Unii, sprzedamy co najmniej 160 tys. ton wieprzowiny, ponad 100 tys. ton wołowiny i tyleż mięsa drobiowego - informuje "Gazeta Prawna".