ŚwiatPolskie masarnie nie zdążą do UE

Polskie masarnie nie zdążą do UE

Prawie trzy czwarte polskich zakładów mięsnych ma małe szanse dostosowania do standardów weterynaryjnych i sanitarnych Unii Europejskiej - wynika z najnowszych danych rządu o stanie przygotowań tego sektora, dostarczonych Komisji Europejskiej.

14.07.2003 | aktual.: 15.07.2003 06:07

Obraz
© (RadioZet)

Wiceminister rolnictwa Jerzy Pilarczyk przekonywał w poniedziałek ekspertów Komisji w Brukseli, żeby poparli kolejne wnioski polskich zakładów mięsnych i mleczarskich o okresy przejściowe - dodatkowy czas na dostosowanie do przepisów unijnych, dotyczących przede wszystkim wymogów konstrukcyjnych.

Przy okazji ujawnił, że prócz 1520 zakładów wytwarzających mięso czerwone i znajdujących się na tzw. liście C (uznanych za praktycznie niezdolne do dostosowania w najbliższych latach) aż 1103 zakłady deklarujące do niedawna terminowe dostosowanie wykonało mniej niż 25% zadań. Razem to blisko trzy czwarte zakładów spośród 3548 działających w Polsce.

Nowe wnioski o okresy przejściowe złożyły do 30 czerwca łącznie 372 zakłady, w tym również przetwórcy drobiu i ryb, mleczarnie i chłodnie. W Traktacie Akcesyjnym przyznano więcej czasu na dostosowanie (najdłużej do końca 2007 roku) razem 439 zakładom.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)