Polskie jagnięta na włoskie stoły
Ok. 30 tysięcy polskich jagniąt trafi na
włoskie wielkanocne stoły - zapowiada "Gazeta Krakowska".
01.04.2006 | aktual.: 01.04.2006 14:56
Jagnięta skupowane są w trzech kategoriach wagowych. Pierwsza, za którą hodowcy otrzymują najlepsze wynagrodzenie (9,13 zł za kg) obejmuje zwierzęta ważące od 10 do 14 kg. Wraz ze wzrostem wagi, cena spada. Za jagnię o wadze od 15 do 18 kg hodowca dostanie 8,40 zł. Za te powyżej 18 do 25 kg płacone jest 7 zł.
Mimo że naszym hodowcom wyrosła w Europie konkurencja, smak polskiej jagnięciny jest nadal bardzo przez Włochów ceniony. Tańszy żywiec oferują jednak Słowacy i Rumuni. Owce do Włoch sprzedają również Hiszpanie.
Podhalańskie jagnięta hodowane są w sposób naturalny i to niewątpliwie najważniejszy nasz atut. W tym roku w związku z późniejszym okresem Świąt Wielkanocnych miał miejsce prawdziwy wysyp jagniąt - mówi Jan Janczy, dyrektor Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz w Nowym Targu.
Aby mięso trafiło na włoskie wielkanocne stoły, ostatni transport z polskimi jagniętami powinien opuścić Polskę w połowie Wielkiego Tygodnia. (PAP)