PolskaPolska kuchnia w Strasburgu

Polska kuchnia w Strasburgu

Polska kuchnia i sztuka wzbudzają duże zainteresowanie gości Dni Otwartych Parlamentu Europejskiego w Strasburgu. Przebiegają one pod hasłem: "Poznajmy kraje kandydujące do Unii Europejskiej". Polska ekspozycja prezentująca kulturę i osiągnięcia naszego kraju cieszy się szczególnym powodzeniem.

Już przy wejściu do Parlamentu, odwiedzających przywitały dźwięki oberka i krakowiaka w wykonaniu polonijnego ludowego zespołu "Biały orzeł" z Wittelheim w Alzacji. Na dziedzińcu, wielkie zainteresowanie budzą ekspresyjne szklane rzeźby autorstwa Tomasza i Beaty Urbanowiczów z Wrocławia.

Bez przerwy migają flesze, gdyż wszyscy chcą na tle szklanych reliefów, zrobić sobie pamiątkowe zdjęcie.

Dyrektor oddziału Parlamentu w Strasburgu powiedział, że rzeźby wyglądają na dziedzińcu, jakby specjalnie były dla niego zaprojektowane. Jean Jaque Fritz chce, by mogły one tam pozostać.

We wnętrzach na polskim stoisku także tłoczno. Prezentowane tam są prace wrocławskich grafików, wyroby rzemiosła artystycznego jak również filmy oraz publikacje o Polsce. Zwiedzający posmakować mogą także specjałów polskiej kuchni. Szczególnym powodzeniem cieszą się wędliny, owoce, sękacze i pitne miody.

Na niedzielę zaplanowano jazz-folkowy koncert w wykonaniu saksofonisty Cezarego Gadziny i Anny Ciborowskiej. (aka)

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)