Polska i luksusowe grzyby. Rzadkie gatunki kosztują tysiące złotych
Najdroższe grzyby świata osiągają ceny sięgające nawet setek tysięcy złotych za kilogram – wynika z analizy Polsat News. Co ciekawe, część z tych rarytasów, uznawanych za symbole luksusu w kuchni, występuje także w polskich lasach.
Duża wartość grzybów wynika z rzadkości występowania, trudności w zbiorze, a także niepowtarzalnych walorów smakowych i właściwości zdrowotnych. Choć kojarzą się głównie z Azją czy południową Europą, niektóre z nich można spotkać także w polskich lasach.
Jak podaje Polsat News, najdroższym grzybem na świecie pozostaje Yartsa Gunbu – unikatowe połączenie grzyba i gąsienicy z Himalajów, wykorzystywane od wieków w medycynie chińskiej i tybetańskiej. Za kilogram można zapłacić nawet 260 tys. zł. Drugim najbardziej znanym rarytasem są białe trufle z włoskiego Piemontu, których cena sięga 33 tys. zł/kg.
W Japonii szczególnym uznaniem cieszą się matsutake, czyli gąski sosnowe – suszone egzemplarze kosztują nawet 16 tys. zł/kg. Co istotne, ten gatunek został odnaleziony również w Polsce – po raz pierwszy w latach 20. XX wieku, a ostatnio w Gdańsku i w gminie Zawoja.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szaleństwo w Tatrach. Turyści zapominają o zasadach
Polska i luksusowe grzyby
Polsat News przypomina także, że do grzybowych rarytasów należą smardze, znane także w Polsce. Choć przez lata były objęte ścisłą ochroną i ich zbiór był zakazany, dziś można je spotkać na rynku – świeże kosztują ok. 450 zł/kg, a suszone nawet 2 tys. zł/kg. Cenione są szczególnie w kuchni francuskiej.
Źródło: Polsat News