Polscy naukowcy mają pomysł, jak radzić sobie z bakteriami
• Rzadko zdajemy sobie sprawę z tego, że przyprawy - jak każdy inny produkt spożywczy - też wymagają sterylizacji
• Rozwiązanie tego problemu zaproponował zespół naukowców z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego - pisze "Dziennik Gazeta Prawna"
22.04.2016 | aktual.: 22.04.2016 03:08
Urządzeniu do sterylizacji przypraw jednej rzeczy nie sposób odmówić - że jego opis brzmi futurystycznie. Maszyna bowiem rozprawia się z bakteriami skrytymi w pieprzu czy papryce za pomocą plazmy.
Plazma jest jednak znacznie mniej futurystyczna, niż mogłoby się wydawać, bo w rzeczywistości to po prostu zjonizowany gaz, obecny na co dzień wokół nas. Występuje np. w piorunach czy zorzy polarnej, a także w żarówkach energooszczędnych czy telewizorach plazmowych.
Pomimo że urządzenie znajduje się jeszcze w fazie testowej, to już cieszy się zainteresowaniem.