Połowa kurzych ferm skażona salmonellą
Polska, obok Czech i Hiszpanii, jest w grupie krajów, które najgorzej wypadają w raporcie unijnej agencji ds. bezpieczeństwa żywności (European Food Safety Agency - EFSA), dotyczącym zagrożenia salmonellą. W naszym kraju ponad połowa hodowli skażona jest bakteriami salmonelli. W całej Unii - aż co piąta kurza ferma.
"Rezultaty pokazują, że globalnie, na poziomie UE, obecność bakteriologiczna Salmonella enteritidis i/lub Salmonella typhimurium została stwierdzona w 20,3 procentach kurników i hodowli" - stwierdza raport. Oba rodzaje bakterii są groźne dla człowieka.
Najwięcej gospodarstw skażonych obu typami salmonelli stwierdzono w Czechach - średnio 62,5 % hodowli, w Polsce - 55,9 % oraz w Hiszpanii - 51,6 %. Najmniej - w Finlandii (0,4 %), Danii (1,2 %), Holandii (7,9 %), Wielkiej Brytanii i Francji (8 %) oraz we Włoszech (8,1 %).