Trwa ładowanie...
22-07-2006 21:10

Polacy wygrali Mistrzostwa Świata w Grillowaniu

Polska ekipa Polish Barbecue Kings zwyciężyła
w rozegranych we Wrocławiu VIII Mistrzostwach Świata w
Grillowaniu. W zawodach, zorganizowanych po raz pierwszy w Polsce,
wzięły udział 24 zespoły z 18 państw.

Polacy wygrali Mistrzostwa Świata w GrillowaniuŹródło: PAP, fot: Adam Hawałej
d3xpek3
d3xpek3

Kapitanem zwycięskiej ekipy jest Jacek Kempa. Oprócz Barbecue Kings w mistrzostwach wystartowały jeszcze 4 polskie drużyny.

Polscy specjaliści od pieczenia na ruszcie startowali we wszystkich dotychczasowych edycjach MŚ i zawsze plasowali się w czołówce. Jednak po raz pierwszy naszym kucharzom udało się wygrać.

Startujące w zawodach ekipy musiały przygotować pięć potraw: rybę, pierś kurczaka, polędwicę wołową, wieprzowinę oraz - na deser - owoce.

W ocenie kapitana jednej z polskich drużyn, Piotra Gietnera, zawody były bardzo udane. Narzekał tylko na upał. Jego zespół przyrządził pstrąga marynowanego w soku z cytryny z estragonem na warzywach duszonych w sosie z karmelizowanych limonek, filet z kurczaka faszerowanego kurkami i borowikami, polędwicę wołową na grillowanych warzywach z szaszłykiem z buraczków i żeberka na trzech rodzajach kiszonej kapusty, a na deser - bliny z owocami.

d3xpek3

Jestem bardzo zadowolony z postawy, umiejętności i tego, co mój team zaprezentował- powiedział kucharz. W jego ocenie, wszystko było jednakowo trudne, a panujący przez cały czas upał te trudności jeszcze potęgował. Wyjaśnił też, że nie wszystkie składniki trzeba było grillować. Myśmy na ruszcie przyrządzili bliny, a owoce były świeże - dodał Gietner.

Mistrzostwa odbywały się na Wyspie Piaskowej, niedaleko centrum Wrocławia, obok Ostrowa Tumskiego, najstarszego fragmentu miasta, gdzie znajduje się katedra św. Jana Chrzciciela i inne gotyckie kościoły.

Miejsce zawodów odwiedzały przez cały dzień tłumy wrocławian, skuszone tym, że na miejscu można było skosztować specjałów przygotowanych przez mistrzów grilla. Imprezę odwiedzili również znani zawodowcy - Maciej Kuroń i Karol Okrasa.

Potrawy oceniało liczące 110 osób jury zawodów złożone z dwóch grup. Jedna z nich oceniała technikę grillowania i sposób podania potraw, a druga - smak. Sędziowie nie wiedzieli, kto był autorem degustowanej potrawy.

Organizator mistrzostw Janusz Stańczyk uważa, że Polska powinna się promować za granicą nie dzięki skokom narciarskim czy piłkarzom, ale właśnie przez grillowanie. Jego zdaniem, ten sposób przygotowywania potraw i spędzania czasu, to także olbrzymi rynek - Polacy przejadają i przepijają przy rusztach rocznie ok. 6 mld zł.

d3xpek3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3xpek3
Więcej tematów