PolskaPodhale zaleje holenderskie mleko? Najbardziej straci na tym oscypek

Podhale zaleje holenderskie mleko? Najbardziej straci na tym oscypek

Oscypki nie będą już takie jak dotychczas? Wszystko przez to, że dziś wygasa unijny system kwot mlecznych. Chodzi o wprowadzone w latach 80. limity produkcji mleka w poszczególnych krajach. Zdaniem górali teraz do Polski może trafiać więcej mleka z importu... A to z kolei może doprowadzić do spadku jakości słynnych podhalańskich serów.

Podhale zaleje holenderskie mleko? Najbardziej straci na tym oscypek
Źródło zdjęć: © Fotolia | marcincom

31.03.2015 | aktual.: 05.04.2015 08:49

- Podhalańskie sery będą na rynku, ale będą tańsze, bo będą wyrabiane z innego mleka. Wyczuje się to w smaku. U nas są najlepsze górskie trawy. To dzięki nim sery mają ten właśnie określony górski smak - tłumaczy Andrzej Gąsienica Makowski, radny powiatu tatrzańskiego.

Radny dodaje, że choć już teraz liczba krów na Podhalu jest symboliczna, gdy górale zaczną sprowadzać mleko z zagranicy, to ich hodowla w ogóle może przestać się opłacać, a leżące odłogiem tereny rolne zaczną zarastać.

Aby promować oryginalne wyroby spod Tatr opracowano już specjalny znak "Produkt górski". Już wkrótce ma on pojawić się m.in. na serach wytwarzanych z podhalańskiego mleka.

Źródło artykułu:radiokrakow.pl
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (18)