Picie alkoholu zwiększa ryzyko raka
Picie więcej niż dwóch drinków dziennie aż o 22% zwiększa ryzyko zachorowania na raka trzustki - ostrzegają naukowcy na łamach pisma "Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention".
03.03.2009 | aktual.: 03.03.2009 12:49
Jeanine Genkinger wraz z zespołem z Lombardi Comprehensive Cancer Center przeprowadziła analizę danych z 14 badań (w sumie 862 664 osób) na temat raka trzustki. W trakcie trwania projektu nowotwór trzustki zdiagnozowano u 2187 osób.
Po uwzględnieniu wszystkich innych czynników okazało się, że spożywanie 30 lub więcej gramów alkoholu dziennie zwiększa ryzyko zachorowania aż o 22% u ludzi pijących w porównaniu z osobami, które nie piją codziennie. Nie odnotowano, żeby rodzaj alkoholu miał znaczenie.
- Nasze odkrycie wspiera dotychczasowe zalecenia dotyczące maksymalnej "bezpiecznej" dziennej ilości alkoholu jaką można wypić (dla panów 2 drinki, dla pań 1) - podkreśla Genkinger, przypominając że w większości krajów standardowy drink definiuje się jako zawierający około 14 gramów czystego alkoholu.