Perliczka i lody z piernika dla prezydenta Francji
Podaną na rydzach i placuszku szparagowym piersią z perliczki oraz lodami z piernika z Torunia - ugościł Lech Kaczyński gościa znad Sekwany Nicolasa Sarkozy'ego na specjalnie wydanym obiedzie w Pałacu Prezydenckim.
Na przystawkę podano creme brulee z fois gras, czyli tradycyjnie lubianą przez Francuzów wątróbką razem z sałatką z kwiatów jadalnych.
Jako danie główne prezydenci Polski i Francji zjedli pierś z perliczki podaną na rydzach i placuszku szparagowym, skąpaną w sosie myśliwskim.
Na deser nazwany "talerzem łasucha" serwowano świeże kiwi, lody z piernika z Torunia oraz deser zabajone z makiem na łożu ze słodkich truskawek.
Do obiadu podano także francuskie wina. Potrawy sporządził w kuchni w Pałacu Prezydenckim znany z telewizyjnego show Pascal Brodnicki.