Trwa ładowanie...
d1lk9hb
10-11-2006 10:10

Obwarzankowa tradycja

Rada ds. Produktów Tradycyjnych zdecydowała
o wpisaniu obwarzanka krakowskiego na ich listę. Tym samym
zakończył się spór krakowskich piekarzy, dotyczący praw do tego
smakołyku, pisze "Gazeta Krakowska".

d1lk9hb
d1lk9hb

We wrześniu tego roku wyszło na jaw, iż jeden z krakowskich producentów pieczywa zarejestrował w Urzędzie Patentowym znak towarowy obwarzanka. Tym samym zyskał wyłączność na produkcję wypieku o tym kształcie. Informacja była zaskoczeniem dla całego środowiska piekarzy. Po burzliwych negocjacjach właściciel znaku zdecydował się zrezygnować z niego. Wspólnie podjęto działania, by wprowadzić obwarzanek do grupy produktów tradycyjnych.

Obwarzanek dołączył do dotychczas zarejestrowanych w Małopolsce 11 produktów, wraz z m.in. nasionami fasoli "Piękny Jaś" z doliny Dunajca oraz charsznicką kapustą kwaszoną. Na wszystkich wyrobach regionalnych umieszczona zostanie specjalna etykieta, która pozwoli na ich identyfikację spośród innych dostępnych na rynku.

Tradycja wypieku obwarzanków w Krakowie sięga XIII wieku. Pierwsze wzmianki o nich znajdują się w akcie lokacyjnym miasta z 1257 roku. Nazwa "obwarzanek" pochodzi od obwarzania, czyli obgotowywania i była używana w zaborze austriackim. W zaborze pruskim nazywano go preclem, a w Galicji - bajglem.(PAP)

d1lk9hb
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1lk9hb
Więcej tematów