ŚwiatNorwegowie ostrzegają UE przed polskim mięsem

Norwegowie ostrzegają UE przed polskim mięsem

Norwegia ostrzegła branżę mięsną
wszystkich krajów Unii Europejskiej przed polskim mięsem, które
może być skażone salmonellą. W Norwegii stwierdzono jesienią pięć
przypadków zatrucia po spożyciu mięsa importowanego z Polski.
Jednocześnie norweskie władze sanitarne podały, że nie wierzą
wynikom polskich badań żywności.

21.11.2005 16:40

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wysłaliśmy ostrzeżenie do całej branży mięsnej na terenie UE, przestrzegając przed polską firmą Biernacki-Agro Rydzyna - powiedział Morten Fredriksen, dyrektor firmy Frysekompaniet, która jest dystrybutorem polskiego mięsa w południowej Norwegii.

W chłodniach firmy znajduje się w dalszym ciągu partia 100 ton polskiego mięsa, którego sprzedaż wstrzymał Norweski Urząd Kontroli Żywności.

Stein Bringeland, dyrektor laboratorium analizującego próbki żywności w prowincji Sondre Vestfold, powiedział dziennikowi "Oestlandetsblad", że nie wierzy polskim kontrolom żywności i atestom: Polskie władze prowadzą kontrolę mięsa w taki sam sposób jak my, lecz pytaniem jest, czy możemy wierzyć wynikom badań z Polski. W rachubę wchodzi wszystko, od źle lub niedokładnie przeprowadzonych testów aż do fałszowania ich wyników.

Norweska telewizja publiczna i radio NRK podały, że "władze norweskie są przekonane, że niewystarczająca kontrola żywności w Polsce jest przyczyną pojawienia się na norweskim rynku mięsa skażonego salmonellą. Polski eksporter może się spodziewać kar w takiej wysokości, że im nie sprosta".

Gazeta przypomina jednak, że "polskie mięso było kontrolowane przed wysłaniem go z Polski oraz podczas wjazdu do Norwegii, w Larvik, lecz nie było żadnych zastrzeżeń".

Importerem mięsa jest firma Skandia Foods AS z Larvik w zachodniej Norwegii, która importuje mięso z całego świata. Firma sprowadziła w lecie 280 ton mięsa z Polski, które rozesłano do dystrybutorów na terenie całego kraju.

Egil Andreas Johannesen powiedział "Oestlandetsblad", że "salmonellę wykryto w siedmiu z 18 partii polskiego mięsa, mimo że było ono kontrolowane w Polsce".

Norweskie media już od ponad miesiąca piszą codziennie o "polskim mięsie skażonym salmonellą", mimo że dopiero 10 listopada Norweski Urząd Kontroli Żywności potwierdził salmonellę w polskim mięsie.

Zbigniew Kuczyński

Źródło artykułu:PAP
mięsonorwegiapolska
Komentarze (0)