Niebezpieczeństwo czyha w... jedzeniu
Od 10 do 13% polskiej żywności nie spełnia norm bezpieczeństwa - wynika z informacji przedstawionych podczas polsko-niemieckiej konferencji na ten temat.
29.09.2003 | aktual.: 29.09.2003 16:11
Kierownik projektu, doktor Lucjan Szponar z Instytutu Żywności i Żywienia powiedział, że wśród żywności kwestionowanej z powodu złej jakości najwięcej jest wyrobów garmażeryjnych i ciastek z kremem.
"Największy odsetek żywności kontrolowanej i odrzucanej z obrotu dotyczy tych wyrobów. Praktycznie co piąte ciastko i wyrób garmażeryjny nie spełnia norm jakościowychn i sanitarnych. Natomiast w przypadku żywności dla niemowląt tylko pół procent ogółu tej żywności dostępnej na rynku jest odrzucana" - podkreślił doktor Szponar.
W czasie konferencji w Konstancinie-Jeziornej pod Warszawą podkreślono, że w Polsce maleje odsetek złej, czyli nie spełniającej norm bezpieczeństwa, żywności.