PolskaNiebezpieczeństwo czyha w... jedzeniu

Niebezpieczeństwo czyha w... jedzeniu

Od 10 do 13% polskiej żywności nie spełnia norm bezpieczeństwa - wynika z informacji przedstawionych podczas polsko-niemieckiej konferencji na ten temat.

29.09.2003 | aktual.: 29.09.2003 16:11

Kierownik projektu, doktor Lucjan Szponar z Instytutu Żywności i Żywienia powiedział, że wśród żywności kwestionowanej z powodu złej jakości najwięcej jest wyrobów garmażeryjnych i ciastek z kremem.

"Największy odsetek żywności kontrolowanej i odrzucanej z obrotu dotyczy tych wyrobów. Praktycznie co piąte ciastko i wyrób garmażeryjny nie spełnia norm jakościowychn i sanitarnych. Natomiast w przypadku żywności dla niemowląt tylko pół procent ogółu tej żywności dostępnej na rynku jest odrzucana" - podkreślił doktor Szponar.

W czasie konferencji w Konstancinie-Jeziornej pod Warszawą podkreślono, że w Polsce maleje odsetek złej, czyli nie spełniającej norm bezpieczeństwa, żywności.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)