Trwa ładowanie...
d23fp2m
29-09-2003 16:00

Niebezpieczeństwo czyha w... jedzeniu

Od 10 do 13% polskiej żywności nie spełnia norm bezpieczeństwa - wynika z informacji przedstawionych podczas polsko-niemieckiej konferencji na ten temat.

d23fp2m
d23fp2m

Kierownik projektu, doktor Lucjan Szponar z Instytutu Żywności i Żywienia powiedział, że wśród żywności kwestionowanej z powodu złej jakości najwięcej jest wyrobów garmażeryjnych i ciastek z kremem.

"Największy odsetek żywności kontrolowanej i odrzucanej z obrotu dotyczy tych wyrobów. Praktycznie co piąte ciastko i wyrób garmażeryjny nie spełnia norm jakościowychn i sanitarnych. Natomiast w przypadku żywności dla niemowląt tylko pół procent ogółu tej żywności dostępnej na rynku jest odrzucana" - podkreślił doktor Szponar.

W czasie konferencji w Konstancinie-Jeziornej pod Warszawą podkreślono, że w Polsce maleje odsetek złej, czyli nie spełniającej norm bezpieczeństwa, żywności.

d23fp2m
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d23fp2m
Więcej tematów