Nie zapomnij zjeść borówek...
Borówka amerykańska może poprawiać pamięć - przekonują naukowcy z dwóch brytyjskich uniwersytetów. Badacze z University of Reading i Penninsula Medical School odkryli, że jedzenie borówek, które są bogatym źródłem flawonoidów, odwraca przychodzące z wiekiem ubytki w pamięci.
14.04.2008 | aktual.: 14.04.2008 17:22
Naukowcy uzupełnili dietę uczestników eksperymentu w borówki amerykańskie na okres 12 tygodni. Już po trzech tygodniach zaobserwowali u nich poprawę pamięci i z biegiem czasu była ona coraz lepsza. Nie stwierdzono, jakie są precyzyjne mechanizmy działania substancji zawartych w owocach, ale badacze uważają, że poprawiają one istniejące połączenia w mózgu, usprawniają komunikację między komórkami i stymulują regenerację neuronów.
Uszkodzenie czy utrata pamięci jest jedną z największych niedogodności związanych z wiekiem. Świat nauki od lat zdaje sobie sprawę z korzyści, jakie przynosi dieta bogata w świeże owoce. Nasze poprzednie badania wskazywały na to, że flawonoidy mają pewien wpływ na pamięć, ale dopiero dziś wiemy, jak to wyjaśnić - powiedział dr Jeremy Spencer z University of Reading, który poprowadził badanie.
Badacze zapowiadają, że teraz przyjrzą się temu, jak dieta bogata we flawonoidy może wpływać na osoby chore na alzheimera.
Wyniki badań opublikowano w magazynie naukowym "Free Radical Biology and Medicine".