Trwa ładowanie...
ddwz1dy
18-12-2009 18:11

Naukowcy: bourbon jest 37 razy gorszy niż wódka

Kac po zawierającym rozmaite domieszki bourbonie jest gorszy niż po czystej wódce - ostrzega serwis "EurekAlert".

ddwz1dy
ddwz1dy

Aceton, aldehyd octowy, fuzle, taniny czy furfural - to domieszki wybitnie nieprzyjemne, zwłaszcza następnego dnia po spożyciu alkoholu.

Jak wynika z badań naukowców z Brown University, w bourbonie, czyli amerykańskiej whiskey pędzonej z kukurydzy jest aż 37 razy więcej kacotwórczych domieszek niż w typowej wódce. Jednak, choć kac jest cięższy, osoby spożywające wódkę są następnego dnia równie niesprawne, co amatorzy bourbona.

Pełne wyniki badań opublikuje dopiero w marcu 2010 pismo Alcoholism: Clinical & Experimental Research.

ddwz1dy
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
ddwz1dy
Więcej tematów