InnowacjeNaukowcy: bourbon jest 37 razy gorszy niż wódka

Naukowcy: bourbon jest 37 razy gorszy niż wódka

Kac po zawierającym rozmaite domieszki bourbonie jest gorszy niż po czystej wódce - ostrzega serwis "EurekAlert".

Aceton, aldehyd octowy, fuzle, taniny czy furfural - to domieszki wybitnie nieprzyjemne, zwłaszcza następnego dnia po spożyciu alkoholu.

Jak wynika z badań naukowców z Brown University, w bourbonie, czyli amerykańskiej whiskey pędzonej z kukurydzy jest aż 37 razy więcej kacotwórczych domieszek niż w typowej wódce. Jednak, choć kac jest cięższy, osoby spożywające wódkę są następnego dnia równie niesprawne, co amatorzy bourbona.

Pełne wyniki badań opublikuje dopiero w marcu 2010 pismo Alcoholism: Clinical & Experimental Research.

Źródło artykułu:PAP

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)