InnowacjeNaukowcy: bourbon jest 37 razy gorszy niż wódka
Naukowcy: bourbon jest 37 razy gorszy niż wódka
Kac po zawierającym rozmaite domieszki bourbonie jest gorszy niż po czystej wódce - ostrzega serwis "EurekAlert".
18.12.2009 | aktual.: 19.12.2009 20:45
Aceton, aldehyd octowy, fuzle, taniny czy furfural - to domieszki wybitnie nieprzyjemne, zwłaszcza następnego dnia po spożyciu alkoholu.
Jak wynika z badań naukowców z Brown University, w bourbonie, czyli amerykańskiej whiskey pędzonej z kukurydzy jest aż 37 razy więcej kacotwórczych domieszek niż w typowej wódce. Jednak, choć kac jest cięższy, osoby spożywające wódkę są następnego dnia równie niesprawne, co amatorzy bourbona.
Pełne wyniki badań opublikuje dopiero w marcu 2010 pismo Alcoholism: Clinical & Experimental Research.