Na metrze kwadratowym nie więcej niż 33 kurczaki
Unijni ministrowie rolnictwa uzgodnili przepisy poprawiające warunki hodowli kurczaków, które doprowadzą do zmniejszenia intensywności produkcji. Zgodnie z nową dyrektywą, zagęszczenie nie może przekraczać 33 kg brojlerów na metr kwadratowy.
08.05.2007 | aktual.: 09.05.2007 07:10
Kraje Unii będą musiały wdrożyć nowe przepisy najpóźniej do 2010 roku. Spełnienie surowych wymogów oznacza dodatkowe koszty. Europejscy hodowcy drobiu przyznają, że konieczna będzie budowa nowych kurników, bądź modernizacja już istniejących. Przepisy zezwalają na podniesienie dozwolonego pułapu, tak by na każdym metrze kwadratowym hodowla nie przekraczała 39 kg żywej wagi. Ale wtedy producenci będą musieli spełnić wyśrubowane kryteria, dotyczące między innymi temperatury, wentylacji i oświetlenia.
Polska jest jednym z czołowych producentów drobiu w Unii Europejskiej. Nasi hodowcy zapewniają, że dostosują się do nowych przepisów, przy nieznacznym zwiększeniu kosztów.
Przyjęte rygorystyczne normy dotyczą tylko unijnych producentów, nie obowiązują natomiast hodowców spoza Wspólnoty, którzy eksportują na europejski rynek.