Trwa ładowanie...
23-06-2008 07:58

Mnisi sprzedają na targu piwo i chleb

Drugi Targ Benedyktyński zachwycił przybyłych do Tyńca gości bogactwem smaków i zapachów. W ten sposób bracia zakonni prezentują zarówno swoje produkty spożywcze, jak i działalność kulturalną. Benedyktyni rozkręcają interes, otwierając w całej Polsce sieć sklepów ze swoimi wyrobami. Mamy już 25 punktów sprzedaży - informuje ojciec Zygmunt Goloch.

Mnisi sprzedają na targu piwo i chlebŹródło: Gazeta Krakowska
d3xn6pi
d3xn6pi

Chcemy dzięki temu finansować działalność naszego zakonu i imprezy kulturalne - dodaje. Benedyktyni oferują prawie 400 różnych produktów przyrządzanych według sprawdzonych receptur, oczywiście tradycyjnymi metodami. Od ciast i różnego rodzaju chlebów, przez wędliny, sery, po gatunkowe alkohole. Hitem jest podobno piwo klasztorne.

Mamy je w trzech odmianach: "szafarz", "przeor" i "opat". Ostatnie ma najwięcej goryczki, tak jak ciężkie jest życie szefa zakonu - wymienia z uśmiechem jeden z mnichów. Artykuły nie są produkowane w zakonie, ale na zasadzie umowy z osobami prywatnymi. Zawsze jednak pod czujnym okiem benedyktynów. Dzięki sprzedaży produktów mnisi pozyskują środki potrzebne na zagospodarowanie przyklasztornych terenów. Już w lipcu działalność rozpocznie Benedyktyński Instytut Kultury umieszczony w starej bibliotece. Z kolei w przyszłości ma powstać Muzeum Konfederacji Barskiej.

Piotr Rąpalski

d3xn6pi
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3xn6pi
Więcej tematów