Mleko matki o smaku banana i lukrecji
Smaki produktów, które jedzą matki, bardzo szybko przenikają do ich mleka - wynika z badań
przeprowadzonych na Uniwersytecie Kopenhaskim.
Poprzednie badania sugerowały, że dieta matek karmiących wpływa na smakowe upodobania dzieci.
Kobiety często obawiają się jeść niektóre potrawy w obawie przed tym, że to zniechęci dziecko do ssania. Naukowcy podkreślają jednak, że w większości przypadków mleko zmienia smak najwyżej na kilka godzin.
Badacze odkryli, że czas, w jakim smaki pojawiają się i znikają, różnił się między badanymi. Mimo to smaki znikają w ciągu maksymalnie ośmiu godzin.
Dr Helene Hausner przekonuje, że różnice w mleku matki mogą zwiększać tolerancję dziecka na nowe smaki. Karmienie piersią przygotowuje dziecko do wyzwań smakowych i nowych doświadczeń z jedzeniem - uważa Hausner.