Mistrzostwa świata w jedzeniu kartaczy
Agnieszka Tomaszewicz z Gołdapi i Zbigniew
Racis z miejscowości Jabłońskie pod Gołdapią zostali mistrzami
świata w jedzeniu kartaczy na czas, jakie rozegrano w
Gołdapi (woj. warmińsko-mazurskie).
Jak poinformowała organizator imprezy Ewa Bogdanowicz-Kordjak, w kategorii pań zwyciężczyni potrzebowała 15 sekund, by zjeść jednego kartacza, zaś zwycięzca w kategorii mężczyzn dwa kartacze zjadł w czasie 52 sekund.
W Gołdapi podczas święta kartacza rozegrano także inne konkursy: obierania ziemniaków na kartaczane ciasto, tarcia na tarce ręcznej ziemniaków, a także wyścigów slalomem z kartaczem na łyżce.
Kartacze to potrawa z pogranicza polsko-litewskiego, przypominająca pyzy z mięsem. Ciasto na kartacze przygotowuje się w połowie z surowych, startych na tarce ziemniaków i w połowie - z ugotowanych i zmielonych na pulchną masę. Z takiego ciasta lepi się kule na kształt kul armatnich, wkładając do środka farsz z przyprawionego mięsa i gotuje. Waga kartacza waha się od 180 do 200 g.
W Gołdapi znajduje się światowe centrum smakoszy kartaczy, wydające certyfikaty znawcom tej potrawy.