Trwa ładowanie...
d3ogq6g
15-08-2004 19:40

Mistrzostwa świata w jedzeniu kartaczy

Agnieszka Tomaszewicz z Gołdapi i Zbigniew
Racis z miejscowości Jabłońskie pod Gołdapią zostali mistrzami
świata w jedzeniu kartaczy na czas, jakie rozegrano w
Gołdapi (woj. warmińsko-mazurskie).

d3ogq6g
d3ogq6g

Jak poinformowała organizator imprezy Ewa Bogdanowicz-Kordjak, w kategorii pań zwyciężczyni potrzebowała 15 sekund, by zjeść jednego kartacza, zaś zwycięzca w kategorii mężczyzn dwa kartacze zjadł w czasie 52 sekund.

W Gołdapi podczas święta kartacza rozegrano także inne konkursy: obierania ziemniaków na kartaczane ciasto, tarcia na tarce ręcznej ziemniaków, a także wyścigów slalomem z kartaczem na łyżce.

Kartacze to potrawa z pogranicza polsko-litewskiego, przypominająca pyzy z mięsem. Ciasto na kartacze przygotowuje się w połowie z surowych, startych na tarce ziemniaków i w połowie - z ugotowanych i zmielonych na pulchną masę. Z takiego ciasta lepi się kule na kształt kul armatnich, wkładając do środka farsz z przyprawionego mięsa i gotuje. Waga kartacza waha się od 180 do 200 g.

W Gołdapi znajduje się światowe centrum smakoszy kartaczy, wydające certyfikaty znawcom tej potrawy.

d3ogq6g
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ogq6g
Więcej tematów