PolskaMięso z BSE niewykluczone w sprzedaży

Mięso z BSE niewykluczone w sprzedaży

Główny lekarz weterynarii Piotr Kołodziej przyznał w środę, że system rejestracji i identyfikacji zwierząt w Polsce jest zły i trzeba go zmienić, by nie dopuścić do sprzedaży mięsa zarażonego BSE.

15.05.2002 | aktual.: 22.06.2002 14:29

Polski Związek Producentów, Eksporterów i Importerów Mięsa przestrzegł, że działający w naszym kraju system prawny nie w pełni zabezpiecza konsumentów przed ryzykiem zarażenia się BSE.

Zdaniem związku, w Polsce nie tylko brakuje wiarygodnego systemu identyfikacji zwierząt, ale tolerowane są też nielegalne ubojnie, a na targowiskach i bazarach akceptowany jest handel mięsem niewiadomego pochodzenia.

Piotr Kołodziej podkreślił, że system identyfikacji będzie musiał być zmieniony w związku z naszymi przygotowaniami do członkostwa w Unii. Zdaniem głównego lekarza weterynarii wszyscy, którzy zetkną się z przypadkami nielegalnego uboju i handlu mięsem powinni powiadomić służby weterynaryjne.

Piotr Kołodziej zaznaczył, że nie można wykluczyć "szarej strefy", ale - podkreślił - inspekcja weterynaryjna jest od kontrolowania legalnych instytucji.

Zapewnił, że inspekcja weterynaryjna dobrze nadzoruje zakłady mięsne. Badane są wszystkie zwierzęta poddawane ubojowi powyżej 30 miesiąca. (and)

chorobaweterynarzmięso
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)