Mięso tanieje, ale rolnicy nie muszą się bać
W ciągu najbliższych kilkunastu dni można się spodziewać spadku cen mięsa, szczególnie wieprzowiny. Zakłady mięsne zapowiadają bowiem obniżenie cen skupu trzody chlewnej ponieważ na rynku pojawiły się w sprzedaży tańsze półtusze z krajów Europy Zachodniej.
05.07.2004 13:10
Szef stowarzyszenia rzeźników i wędliniarzy RP Wiesław Różański powiedział, że gdy ceny naszej wieprzowiny wzrosły ponad miarę, to do Polski zaczęło trafiać mięso z zachodu.
Minister rolnictwa Wojciech Olejniczak zapewnia, że rolnicy nie muszą się obawiać nadmiernego spadku cen żywca wieprzowego. Minister powiedział, że cena może spaść o kilkadziesiąt groszy za kilogram, ale na pewno utrzyma się w granicach 4,5 do 5 złotych co i tak będzie bardzo opłacalne dla rolników.
Minister rolnictwa poinformował jednocześnie, że ceny skupu od rolników żywca wieprzowego i ceny mięsa w sklepie będą monitorowane przez resort rolnictwa i UOKiK aby wyeliminować ewentualne patologie. Żeby nie było tak, że spadają ceny skupu, a w sklepie ceny mięsa pozostaną na takim samym poziomie - mówił minister.
Znaczny wzrost cen produktów rolnych w Polsce nastąpił po wejściu naszego kraju do Unii Europejskiej.