ŚwiatMięso ryby z cieplejszych mórz może zawierać więcej rtęci

Mięso ryby z cieplejszych mórz może zawierać więcej rtęci

Ocieplenie globalne może zwiększyć tempo przemian metabolicznych u ryb. A zatem również przyspieszy tempo, w jakim ich tkanki kumulują metale ciężkie, np. toksyczna dla ludzi rtęć - czytamy w "PLOS ONE".

Mięso ryby z cieplejszych mórz może zawierać więcej rtęci
Źródło zdjęć: © AFP | Boris Horvat

07.10.2013 16:36

Do niedawna niewiele było wiadomo o tym, jak ocieplenie globalne może wpłynąć na procesy związane z akumulowaniem się rtęci w tkankach żyjących w morzach zwierząt. Rtęć emitowana jest w powietrze przez przemysł. Jej część akumuluje się w rzekach i oceanach, zamieniając w wodzie w formę, która łatwo gromadzi się w tkankach.

Aby sprawdzić co dzieje się z rtęcią w wodzie, naukowcy z amerykańskiego Dartmouth College przebadali ryby z rzędu karpieńcokształtnych, żyjące w akwariach w laboratorium i w słonowodnych rozlewiskach przybrzeżnych w Maine. Ich zbiorniki miały różne temperatury.

Żyjące w warunkach naturalnych ryby zjadały owady i inne dostępne bezkręgowce. Ryby laboratoryjne karmiono pokarmem o podwyższonej zawartości rtęci. Jak się okazało, ryby żyjące w wodzie cieplejszej zjadały co prawda więcej, ale wolniej przybierały na wadze.

W stosunku do ryb ze zbiorników chłodniejszych miały też wyższe stężenie związków rtęci w tkankach. Naukowcy sugerują, że wzrosło tempo ich przemian metabolicznych, powodując większy niż zwykle pobór tego toksycznego metalu.

Zobacz więcej w serwisie pogoda. href="http://wp.pl/">

Źródło artykułu:WP Wiadomości
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)