Matematyka pomocna w produkcji... majonezu
Dzięki lepszemu modelowaniu zachowania mieszaniny cieczy i gazu można będzie usprawnić wiele procesów technologicznych - na przykład wytwarzanie majonezu.
12.09.2008 | aktual.: 12.09.2008 19:36
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
W codziennym życiu często mamy do czynienia z wzajemnym oddziaływaniem cieczy i pęcherzyków gazu lub kropelek innej cieczy. Przykładem jest oddzielanie tłuszczu od wody w przemyśle tłuszczowym, sposób w jaki kropelki tuszu zachowują się w drukarce oraz produkcja majonezu. Wspomniane zjawisko dotyczy oczywiście również procesów naturalnych, takich jak opady deszczu oraz wrzenie wody - powiedział doktorant Jok Tang z Technische Universiteit Delft w Holandii, który zaproponował nowy model matematyczny
W przemyśle bardzo przydaje się wiedza o tym, w jaki sposób zachowują się strumienie gazowych baniek. Dzięki temu można udoskonalać procesy produkcyjne. Dotychczas komputery potrzebowały zbyt wiele czasu na rozwiązanie odpowiednich równań matematycznych.
Dotychczasowe metody, które obliczają zachowanie baniek gazu w cieczy oparte są na wiedzy z zakresu matematyki stosowanej i wykorzystują zaawansowane analizy numeryczne do rozwiązywania skomplikowanych układów równań, zarówno matematycznych jak i chemicznych. Nowa metoda opracowana przez naukowców z Delft jest dwupoziomowa i dzięki temu szybsza oraz tańsza w zastosowaniu.
Wierzymy, że nasza metoda zostanie wykorzystana w przemyśle w nieodległej przyszłości - powiedział Tang. Dzięki analizom numerycznym, konsumenci będą się mogli zatem cieszyć smaczniejszym majonezem.