Łubin pomoże w leczeniu cukrzycy i miażdżycy?
Łubin biały może zapobiegać cukrzycy oraz miażdżycy - wynika z prac międzynarodowego zespołu badaczy finansowanych przez Unię Europejską. Jest także cennym źródłem białka, które mogłoby uniezależnić Europę od genetycznie zmodyfikowanej soi sprowadzanej ze Stanów Zjednoczonych.
13.05.2006 | aktual.: 13.05.2006 10:31
To rewolucyjne osiągnięcie - twierdzi uczestnik badań profesor Marek Naruszewicz z Akademii Medycznej w Warszawie. Podkreślił, że tego badania były wykonane po raz pierwszy na świecie u pacjentów z cukrzycą i nadciśnieniem tętniczym.
Profesor podkreśla, że dodanie białka łubinu do żywności może powodować obniżenie najważniejszych czynników ryzyka rozwoju miażdżycy. Zaznaczył też, że łubin nie potrzebuje nawożenia i dużej ilości wody. "Białko łubinu może być przyszłością dla Europy" - dodał.
Projekt kandyduje do głównej nagrody Unii Europejskiej na ważne dla przyszłości naszego kontynentu osiągnięcie naukowe. Nagrodą jest milion euro.