Kurkuma jest dobra dla starszych mózgów
Zjadanie kurkumy, jednej z przypraw
wchodzących w skład curry, może dobroczynnie działać na mózgi osób
starszych, poprawiając ich pracę - informuje najnowszy numer "New
Scientist".
Tze-Pin Ng i jego współpracownicy z Narodowego Uniwersytetu Singapuru analizowali nawyki 1010 zdrowych Azjatów, związane z jedzeniem curry. Badanych, w wieku od 60 do 93 lat, poddano także standardowym testom funkcji poznawczych.
Osoby jedzące curry "od przypadku do przypadku" (rzadziej niż raz na miesiąc, ale nie rzadziej niż raz na pół roku) oraz "często" (częściej niż raz na miesiąc) osiągały lepszy wynik testu niż jadający curry "z rzadka bądź wcale".
Najwyraźniej nawet rzadkie jedzenie curry pozwala zauważalnie poprawić możliwości poznawcze - podkreślił Ng.
Badacz chce potwierdzić te wyniki w kontrolowanych badaniach klinicznych z wykorzystaniem kurkuminy i placebo.