Kucharz z jadłowstrętem żywił się tylko herbatnikami
Brytyjski kucharz Andrew Forster nie mógł
cieszyć się produktami swej sztuki kulinarnej, bowiem cierpiąc
przez 25 lat na lęk przed jedzeniem, żywił się jedynie
herbatnikami, krakersami i innymi suchymi wypiekami - pisze dziennik "Daily Mail".
Forster, który ma obecnie 27 lat, powiedział dziennikowi, że przestał jeść, gdy miał 18 miesięcy. Lekarze doradzili mamie, by mnie przegłodziła, to zacznę jeść, ale ja chciałem jeść tylko herbatniki - powiedział. Na samą myśl o zjedzeniu czegoś innego robiło mi się niedobrze - wyjaśnił.
Uzależnienie od tej jednostronnej diety nie odwiodło go jednak od urzeczywistnienia zamiaru zostania kucharzem. Forster jest szefem kuchni we włoskiej restauracji w miejscowości Shotley Bridge w hrabstwie Durham.
Nie miał wyboru i musiał polegać na zdaniu personelu co do smaku potraw, które miały trafić na stół.
W sprawę wdała się narzeczona Forstera, 24-letnia Caroline Lister, która obawiając się o jego zdrowie, namówiła go do szukania porady u dietetyków i psychoterapeutów.
To fantastyczne, że mogę kosztować tak świetnych potraw - powiedział dziennikarzom Forster, któremu udało się pokonać fobię. (mg)