Kto skorzystał na integracji Polski z UE?
Na integracji Polski z Unią Europejską w
większym stopniu niż rolnictwo skorzystał przemysł rolno-
spożywczy. Było to możliwe dzięki otwarciu unijnego rynku co
zaowocowało wzrostem eksportu polskich produktów spożywczych -
poinformowała Iwona Szczepanik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i
Gospodarki Żywnościowej.
We wtorek w Pułtusku odbywa się seminarium "Polska wieś i rolnictwo po dwóch latach w UE". Z danych zaprezentowanych na seminarium wynika, że polski eksport żywności wzrósł z 2,4 mld euro w 2003 r. do ponad 7 mld euro w 2005 r. Wzrost spowodowany był głównie niższymi cenami produktów w Polsce niż tych oferowanych na rynku unijnym. Najbardziej skorzystały na tym branże: piwna, tytoniowa, koncentratów, paszowa, wyrobów cukierniczych i owocowo-warzywna.
W ostatnich dwóch latach znacznie poprawił się stan finansowy przemysłu rolno-spożywczego. O ile w 2003 r. zysk netto tego sektora wynosił 1,6 mld zł, to w 2004 r. już 4,6 mld zł, a w 2005 4,4 mld zł. Podobny wzrost można zauważyć w przypadku rentowności czy kapitałów własnych firm.(eg)