Kotleciki z hieny
Kuchnia śródziemnomorska, tak ceniona ze względu na walory zdrowotne i smakowe, wywodzi się w prostej linii spod piramid - utrzymuje autor dzieła "Historia kuchni faraonów".
13.06.2002 | aktual.: 22.06.2002 14:29
Francuski archeolog Pierre Tallet w wydanej w Katalonii i zaprezentowanej w czwartek w Barcelonie książce pisze, że musiały upłynąć wieki, zanim odkryliśmy to, co dla Egipcjan z czasów faraonów było oczywiste: warzywa, ryby, owoce, wyroby mleczne, miód, oleje roślinne, chleb, wino i piwo stanowią podstawę zrównoważonej i zdrowej diety.
Tallet, który napisał pracę doktorską o winie w Egipcie faraonów, pracuje we Francuskim Instytucie Archeologii Wschodniej w Kairze i w swych badaniach opiera się na analizie materiału wykopaliskowego.
Egipcjanie przywiązywali tak wielką wagę do jedzenia, że w grobach staroegipskich znajdują się malowidła ścienne, przedstawiające wypiek chleba, warzenie piwa, przyrządzanie mięsa - mówi naukowiec, który postawił archeologię w służbę gastronomii i dobrego stołu.
"Wykopaliskowe przepisy kulinarne", jak je nazywa Tallet, pozwoliły mu m.in. ustalić, że jednym z podstawowych rodzajów mięsa, którym żywili się starożytni Egipcjanie, było mięso hieny. Egipcjanie - jak mówi - hodowali hieny tak samo, jak my dziś świnie. (aka)