Kosmiczna karta dań
Nowa załoga Międzynarodowej Stacji
Kosmicznej (ISS), która 9 października wyruszy na orbitę
okołoziemską, ustaliła ze specjalistami menu na czas półrocznego
pobytu na stacji.
20.09.2004 | aktual.: 20.09.2004 18:55
Rosjanin Saliżan Szaripow i Amerykanin Leroy Chiao mają różne gusty - powiedziała agencji Interfax przedstawicielka podmoskiewskich zakładów specjalizujących się w przygotowaniu produktów dla kosmonautów Tatiana Gawriuszenko.
Rosjanin zamówił konserwy z baraniny w jarzynach i sandacza w sosie pikantnym. Z zup wybrał barszcz, całkowicie zaś zrezygnował z wieprzowiny. Zamówił też dużo mleka, soków i zielonej herbaty z cukrem.
Astronauta z NASA, jak powiedziała specjalistka od kosmicznego jedzenia, poprosił o konserwy z mięsa kurzego z suszonymi śliwkami i twaróg z orzechami. Amerykanin zamówił też mleko, wyroby cukiernicze i dużo herbaty, ale nie zielonej tylko czarnej oraz krakersy, które woli od chleba.
Szaripow i Chiao mają wyruszyć na orbitę wokółziemską 9 października na statku Sojuz wraz z podpułkownikiem rosyjskich wojsk kosmicznych Jurijem Szarginem. Ten ostatni 10 dni później wróci na Ziemię w towarzystwie obecnej załogi ISS: Rosjanina Giennadija Padałki i Amerykanina Michaela Fincke'a.
Od czasu zawieszenia lotów amerykańskich promów kosmicznych po katastrofie wahadłowca "Columbia" na początku 2003 roku statki Sojuz pozostają jedynym środkiem transportu dla załóg ISS, zredukowanych obecnie do dwóch osób. Turnusy załóg są półroczne.